IJwit (witbier)
IJwit (kloonbier van 't IJ)
Datum: maart 2020
Van: Wil Peters
Klasse: A
Bier stijl: Witbier (B)
Dit bier is door Frans en Mathieu Jaspers ingezet voor de Dionysosbokaal 2023 en behaalde daar 81 p.
Opmerking van de keurmeester: Mooi witbier, maar wel iets overheersend (citroen-achtig) zurig, waardoor de tarwe-zurigheid en de kruidigheid wat weggedrukt worden.
Het bier van Frans en Mathieu had onderstaand recept behalve dat ze bijna 2X zoveel verse citroen hadden gebruikt. Dat was dus iets te veel. Als je onderstaande waardes aan houdt is de citrus nog steeds ruim aanwezig maar dat komt dan wel goed overeen met een IJwit.
Recept gegevens
Batchgrootte: 25 liter
Kooktijd: 70 min
Alcohol percentage: 6%
Begin SG: 1054
Eind SG: 1013
EBC (kleur): 9,2
IBU (bitterheid): 20,3
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 3,0 kg | 3 EBC | ||
Tarwemout | 2,8 | 3 EBC | ||
Hallertau Perle | 38 gram | 70 min | 4,8% | Pallet (neem bij hopbloemen 10% meer) |
Saaz | 15 gram | 1 min | 2 % | Hop bloemen |
Hallertau mittelfrüh | 13 gram | 1 min. | 2,9% | Hop bloemen |
Koriander | 6 gram | 10 min | Gekneusd | |
Citroenschil vers | 20 gr | 10 min | Gebruik een biologische (geen beschermlaag) | |
Gist: Safbrew WB06 | 2 x 11 g | 2 zakjes |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 53 | 62 | 72 | 78 | |
Tijd [min] | 10 | 50 | 30 | 5 |
Opmerkingen van de brouwer
Dit bier is als kloonbier door diverse brouwers gebrouwen en na proeven is het recept bijgesteld met dit recept als resultaat.Recept downloaden
Recept als Excel blad downloaden: klik hier