IJwit (witbier)

IJwit  (kloonbier van 't IJ)


Datum: maart 2020
Van: Wil Peters
Klasse: A
Bier stijl: Witbier (B)

Dit bier is door Frans en Mathieu Jaspers ingezet voor de Dionysosbokaal 2023 en behaalde daar 81 p.

Opmerking van de keurmeester:  Mooi witbier, maar wel iets overheersend (citroen-achtig) zurig, waardoor de tarwe-zurigheid en de kruidigheid wat weggedrukt worden.

Het bier van Frans en Mathieu had  onderstaand recept behalve dat ze bijna 2X zoveel verse citroen hadden gebruikt. Dat was dus iets te veel. Als je onderstaande waardes aan houdt is de citrus nog steeds ruim aanwezig maar dat komt dan wel goed overeen met een IJwit. 


Recept gegevens

Batchgrootte: 25 liter
Kooktijd: 70 min
Alcohol percentage: 6%
Begin SG: 1054
Eind SG: 1013
EBC (kleur): 9,2
IBU (bitterheid): 20,3

Ingrediënten

 Ingrediënt                     Hoeveelheid    Kooktijd  Waarde    Bijzonderheden   
 Pilsmout 3,0 kg
 3 EBC
 Tarwemout 2,8
 3 EBC










 Hallertau Perle 38 gram 70 min 4,8% Pallet (neem bij hopbloemen 10% meer)  
 Saaz  15 gram 1 min 2  % Hop bloemen
 Hallertau mittelfrüh 13 gram 1 min. 2,9% Hop bloemen
 Koriander 6 gram 10 min
 Gekneusd
 Citroenschil vers 20 gr 10 min
 Gebruik een biologische (geen beschermlaag) 
 Gist: Safbrew WB06     2 x 11 g

  2 zakjes 


Maisch schema

Temperatuur [C]    53   62  72  78        
Tijd [min]1050305

Opmerkingen van de brouwer

Dit bier is als kloonbier door diverse brouwers gebrouwen en na proeven is het recept bijgesteld met dit recept als resultaat.Recept downloaden

Recept als Excel blad downloaden:  klik hier

Onze sponsoren