Weizen Frans

Weizen Frans

Datum publucatie: feb 2022
Van: Frans Litjens
Klasse: C
Bier stijl: Sterke Weizen

Recept gegevens

Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 70 min
Alcohol percentage: 6,4%
Begin SG (in gistvat): 1057
Eind SG (na vergisting): 1013
EBC (kleur): 11
IBU (bitterheid): 15

Ingrediënten

 Ingrediënt                     Hoeveelheid    Kooktijd  Waarde    Bijzonderheden   
 Extra pale premium pilsmout  1,25 Kg
 3 EBC
 Tarwemout 2,5 Kg
 3 EBC
 Vienna 1,25 Kg


 Saphir hop 24 gram 70 min 4,3%  Hop bloemen
 Saphir hop 10 gram 15 min 4,3% Hop bloemen
 Saphir hop 10 gram 1 4,3 % Hop Bloemen
 Gist: Wye East 3068 smack pack

 maak giststarter    
 Gist alternatief: Wye East 3638  smack pack

 maak giststarter


Maisch schema  

Temperatuur [C]     45   62   72   45  
 62 72 
  78    


Tijd [min] 15 50 20 20
  50  20
  5



Het is een soort decoctiemethodede,  De helft van het water en helft mout maischen t/m 72C. Daarna de rest mout met koud (17 - 18 C) water toevoegen en het maischproces opnieuw starten vanaf 45C.

Opmerkingen van de brouwer

Dit is een fruitige (banaan) Weizen. Vergisting bij 18- 20C. Bij hogere Temperatuur onstaan meer esters en wordt het fruitiger.  Corrigeer altijd de hoeveelheid bitterhop na aankoop van de hop als het alphazuur % anders is.

In 2018 won dit bier de 1e prijs in de onderlinge Dionysos-wedstrijd Beste Weizen en Witbier

Recept downloaden

Recept als Excel blad downloaden:  klik hier

Onze sponsoren