Weizen Frans
Weizen Frans
Datum publucatie: feb 2022
Van: Frans Litjens
Klasse: C
Bier stijl: Sterke Weizen
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 70 min
Alcohol percentage: 6,4%
Begin SG (in gistvat): 1057
Eind SG (na vergisting): 1013
EBC (kleur): 11
IBU (bitterheid): 15
Ingrediënten
| Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
|---|---|---|---|---|
| Extra pale premium pilsmout | 1,25 Kg | 3 EBC | ||
| Tarwemout | 2,5 Kg | 3 EBC | ||
| Vienna | 1,25 Kg | |||
| Saphir hop | 24 gram | 70 min | 4,3% | Hop bloemen |
| Saphir hop | 10 gram | 15 min | 4,3% | Hop bloemen |
| Saphir hop | 10 gram | 1 | 4,3 % | Hop Bloemen |
| Gist: Wye East 3068 | smack pack | maak giststarter | ||
| Gist alternatief: Wye East 3638 | smack pack | maak giststarter |
Maisch schema
| Temperatuur [C] | 45 | 62 | 72 | 45 | 62 | 72 | 78 | |||||
| Tijd [min] | 15 | 50 | 20 | 20 | 50 | 20 | 5 |
Het is een soort decoctiemethodede, De helft van het water en helft mout maischen t/m 72C. Daarna de rest mout met koud (17 - 18 C) water toevoegen en het maischproces opnieuw starten vanaf 45C.
Opmerkingen van de brouwer
Dit is een fruitige (banaan) Weizen. Vergisting bij 18- 20C. Bij hogere Temperatuur onstaan meer esters en wordt het fruitiger. Corrigeer altijd de hoeveelheid bitterhop na aankoop van de hop als het alphazuur % anders is.
In 2018 won dit bier de 1e prijs in de onderlinge Dionysos-wedstrijd Beste Weizen en Witbier
Recept downloaden
Recept als Excel blad downloaden: klik hier