Westmalle tripel
Westmalle Tripel
9,5% alc
30 -40 IBU
12 EBC
Mash rendement 80% Vergistingsrendement 76 -79%
Begin SG ong. 1083 Eind SG 1011 - 1015
Vergistingstemp. 19C oplopend naar 23C. Veel esters en banaan
Mout
Pilsmout 3
Cara 15 10 -15% afhankelijk van de kleur
Cara 120 (weinig tot geen)
Kristalsuiker: 25% van de (suiker-) storting bij 80% moutomzettingsrendement (= maish rendement)
Bitterhop
Spalt select of Target
Styrian Goldings of
EK Goldings
Hallertau Perle (of mittelfruh)
Aromahop:
Saaz
EK Goldings
Spalt
Gist:
Weyeast 3787 (minder alternatief: Lallemand Abbaye of BE 256 )
Hoofdvergisting:
Start op 18-19C worttemperatuur. Zodra de vergisting terug loopt de temp. in 2 stappen verhogen naar 23C. Let op! Het gaat over de wort-temperatuur. Deze wijkt bij flinke vergisting behoorlijk af van de omgevingstemp.
Een hogere temp geeft meer esters (zoals banaan) wat karakteristiek is voor dit bier
Nagisting op fles: 3 weken op 23C (met dezelfde gist)
Redelijk veel CO2, waarschijnlijk 7-8 g/l bottelsuiker