Dubbel van cursus 2022
Dubbel van brouwcursus nov 2023
Dit recept van Wil is bij keuringen meermaals zeer goed beoordeeld. Fred Kessels heeft met deze Dubbel bij de Dionysosbokaal 2023 een score van 88 punten behaald en werd daarmee bokaalwinnaar!
Datum van 1e plaatsing: dec 2022
Datum update: 3 dec 2023
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Dubbel
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: minimaal 70 min
Alcohol percentage: 7,6%
Begin SG: 1074
Eind SG: 1018
EBC (kleur): 63
IBU (bitterheid): 27
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 3,2 kg | 3 EBC | ||
Cara Crystal mout | 1,0 kg | 120 EBC | ||
Munchener mout | 1,5 kg | 17 EBC | ||
Special B | 0,1 | 350 EBC | ||
Hallertau Perle hop | 28 gram | 75 min | 8,6% | Bloemen |
Saaz | 30 gram | 2 min | 3,3% | Bloemen |
Donkere kandijsuiker | 500 g | 10 min | 30 EBC | |
Gist: Saf Ale BE-256 | 11g | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
Maischwater | 16 L | Bij 2,8 L/Kg | ||
Spoelwater | 20,5 L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 38 | 50 | 62 | 72 | 78 |
Tijd [min] | 10 | 30 | 30 | 2 |
Van de brouwer
Dit bier is door de cursisten van de brouwcursus op 18 nov 2023 gebrouwen in de Brouwerij in museum de Locht. Het is bijna gelijk aan de Cursus-Dubbel van 2022 echter met iets meer donkere mouten. Ook is in het Excelblad de kleurberekening aangepast waardoor het beter overeen komt met het eindresultaat.
Tips:
Wil je het bier nog iets donkerder, neem dan 200g Special B mout (in plaats van 100g)
Als je de BE-256 gist gebruikt laat het jongbier tijdens de hoofdgisting dan niet te lang op de gist staan om bijsmaak door autolyse te voorkomen. Normaal kun je na 3 tot4 dagen overhevelen (of bij een CCT slurry aftappen)
Overhevelen als de vergisting rustig is ( < 1 blub per 5 sec) en dus nog niet stil is. Zo wordt in de mandfles ook nog CO2 boven het jongbier gevormd wat oxidatie voorkomt.
Succes!