Dubbel van cursus 2022

Dubbel van brouwcursus nov 2022

Datum: nov 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Dubbel

Recept gegevens

Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: minimaal 70 min
Alcohol percentage: 7,5%
Begin SG: 1070
Eind SG: 1017
EBC (kleur): 63
IBU (bitterheid): 30

Ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid  Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
 Pilsmout 3,4 kg
 3 EBC
 Cara Crystal mout 0,7 kg
 120 EBC
 Munchener mout 0,03 kg
 17 EBC










 Hallertau Perle hop 28 gram 70 min 8,6% Bloemen
 Saaz 29 gram 2 min 3,3% Bloemen
 Donkere kandijsuiker 500 g10 min 35 EBC





 Gist: Saf Ale BE-256 11g

 Korrelgist 1 zakje/20L





 Maischwater 16 L

 Bij 2,8 L/Kg
 Spoelwater 20L

 Bij gemiddeld koken


Maisch schema

Temperatuur [C]   38   50   62   72   78 
Tijd [min]
 10 30 30 2

Van de brouwer

Dit bier is door de cursisten van de twee brouwcursusen op resp. 12 nov en 19  nov 2022 gebrouwen in de Brouwerij in museum de Locht.

Als je de BE-256 gist gebruikt laat het jongbier tijdens de hoofdgisting dan niet te lang op de gist staan om bijsmaak door autolyse te voorkomen. Normaal kun je na 3 tot4 dagen overhevelen (of bij een CCT slurry aftappen)

Overhevelen als de vergisting rustig is ( < 1 blub per 5 sec)  en dus nog niet stil is. Zo wordt in de mandfles ook nog CO2 boven het jongbier gevormd wat oxidatie voorkomt.

Succes!

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier

Onze sponsoren