Dubbel van cursus 2022
Dubbel van brouwcursus nov 2022
Datum: nov 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Dubbel
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: minimaal 70 min
Alcohol percentage: 7,5%
Begin SG: 1070
Eind SG: 1017
EBC (kleur): 63
IBU (bitterheid): 30
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 3,4 kg | 3 EBC | ||
Cara Crystal mout | 0,7 kg | 120 EBC | ||
Munchener mout | 0,03 kg | 17 EBC | ||
Hallertau Perle hop | 28 gram | 70 min | 8,6% | Bloemen |
Saaz | 29 gram | 2 min | 3,3% | Bloemen |
Donkere kandijsuiker | 500 g | 10 min | 35 EBC | |
Gist: Saf Ale BE-256 | 11g | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
Maischwater | 16 L | Bij 2,8 L/Kg | ||
Spoelwater | 20L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 38 | 50 | 62 | 72 | 78 |
Tijd [min] | 10 | 30 | 30 | 2 |
Van de brouwer
Dit bier is door de cursisten van de twee brouwcursusen op resp. 12 nov en 19 nov 2022 gebrouwen in de Brouwerij in museum de Locht.
Als je de BE-256 gist gebruikt laat het jongbier tijdens de hoofdgisting dan niet te lang op de gist staan om bijsmaak door autolyse te voorkomen. Normaal kun je na 3 tot4 dagen overhevelen (of bij een CCT slurry aftappen)
Overhevelen als de vergisting rustig is ( < 1 blub per 5 sec) en dus nog niet stil is. Zo wordt in de mandfles ook nog CO2 boven het jongbier gevormd wat oxidatie voorkomt.
Succes!