Dubbel van cursus 2022

Dubbel van brouwcursus nov 2023

Dit recept van Wil is bij keuringen meermaals zeer goed beoordeeld. Fred Kessels heeft met deze Dubbel bij de Dionysosbokaal 2023 een score van 88 punten behaald en werd daarmee bokaalwinnaar!

Datum van 1e plaatsing: dec 2022

Datum update: 3 dec 2023
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Dubbel


Recept gegevens

Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: minimaal 70 min
Alcohol percentage: 7,6%
Begin SG: 1074
Eind SG: 1018
EBC (kleur): 63
IBU (bitterheid): 27

Ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid  Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
 Pilsmout 3,2 kg
 3 EBC
 Cara Crystal mout 1,0 kg
 120 EBC
 Munchener mout 1,5 kg
 17 EBC
 Special B 0,1
 350 EBC 





 Hallertau Perle hop 28 gram 75 min 8,6% Bloemen
 Saaz 30 gram 2 min 3,3% Bloemen
 Donkere kandijsuiker 500 g10 min 30 EBC





 Gist: Saf Ale BE-256 11g

 Korrelgist 1 zakje/20L 





 Maischwater 16 L

 Bij 2,8 L/Kg
 Spoelwater 20,5 L

 Bij gemiddeld koken


Maisch schema

 Temperatuur [C]   38   50   62   72   78 
 Tijd [min]
 10 30 30 2

Van de brouwer

Dit bier is door de cursisten van de brouwcursus op 18  nov 2023 gebrouwen in de Brouwerij in museum de Locht. Het is bijna gelijk aan de Cursus-Dubbel van 2022 echter met iets meer donkere mouten.  Ook is in het Excelblad de kleurberekening aangepast waardoor het beter overeen komt met het eindresultaat.

Tips:

Wil je het bier nog iets donkerder, neem dan 200g Special B mout (in plaats van 100g)

Als je de BE-256 gist gebruikt laat het jongbier tijdens de hoofdgisting dan niet te lang op de gist staan om bijsmaak door autolyse te voorkomen. Normaal kun je na 3 tot4 dagen overhevelen (of bij een CCT slurry aftappen)

Overhevelen als de vergisting rustig is ( < 1 blub per 5 sec)  en dus nog niet stil is. Zo wordt in de mandfles ook nog CO2 boven het jongbier gevormd wat oxidatie voorkomt.

Succes!

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier

Onze sponsoren