Dionysos Eindejaarcreatie 2022

Dionysos Eindejaarscreatie

Datum: dec 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl:  Onbekend. Deze verrassingscreatie die lijkt qua kleur en alcoholpercentage op een Quadrupel

Recept herkomst

Dit bier is op 28 dec 2022 bij Joop Nohlmans gezamenlijk gebrouwen op de jaarafsluiting van de brouwers van Gilde Dionysos. Alle aanwezigen (27) kregen de opdracht een ingredient naar keuze mee te nemen. De keuze was: 500g lichte mout of  200g kleurmout (20 - 500 EBC) of 20 g hop (bitterhop of aromahop).  Het  recept was dus een uitkomst. Met alle aangeleverde ingredienten is het onderstaande recept ontstaan.

Recept gegevens

Batchgrootte: 51 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 8,9%
Begin SG: 1073
Eind SG: 1010
EBC (kleur): ong. 79
IBU (bitterheid): 32

Ingrediënten


Ingrediënt Hoeveelheid   Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
 Pilsmout 6,1 kg
 3 EBC   div merken
 Munchener mout 1,0 kg
 15 EBC
 Munchener type 2 0,7 kg
 25 EBC
 Cara Amber mout 1,0 kg
 50 EBC  
 Cara Munich type 2  1,7 kg
 120 EBC  
 Special B  300 g
 300 EBC
 Blackmout ontbitterd   50 g
 1250
 Tarwemout 1,8 Kg
 4 EBC
 Witte kandijsuiker 1,4 Kg
 0 EBC





 Hop



 Challenger 45 g 75 min 9,0%
 Magnum 20 g 75 min 15,3%
 East Kent Goldings  63 g 1 min 5,1%
 North Down 40 g 1 min 7,1%
 Hallertau Perle 15 g 1 min 8,6%










 Gist



 Lallemand  Kveik Voss ale yeast      2 x 11g

 Korrelgist 2 zakjes à  11g  





 Maischwater 35 L

 Bij 2,8 L/Kg
 Spoelwater 46L

 Bij gemiddeld koken


Maisch schema

 Temperatuur [C]     50   67   78        
 Tijd [min]         10 90 5


Opmerkingen van de brouwer

Deze Noorse korrelgist van Lallemand vergist bij een  temperatuur van 25 tot 40C. Optimaal: 35-40C !

Het op deze avond gebrouwen bier vergiste bij een gistkasttemp van 25C in 3 dagen uit naar een SG van 1010 !

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier

Onze sponsoren