Dionysos Eindejaarcreatie 2022
Dionysos Eindejaarscreatie
Datum: dec 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Onbekend. Deze verrassingscreatie die lijkt qua kleur en alcoholpercentage op een Quadrupel
Recept herkomst
Dit bier is op 28 dec 2022 bij Joop Nohlmans gezamenlijk gebrouwen op de jaarafsluiting van de brouwers van Gilde Dionysos. Alle aanwezigen (27) kregen de opdracht een ingredient naar keuze mee te nemen. De keuze was: 500g lichte mout of 200g kleurmout (20 - 500 EBC) of 20 g hop (bitterhop of aromahop). Het recept was dus een uitkomst. Met alle aangeleverde ingredienten is het onderstaande recept ontstaan.
Recept gegevens
Batchgrootte: 51 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 8,9%
Begin SG: 1073
Eind SG: 1010
EBC (kleur): ong. 79
IBU (bitterheid): 32
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 6,1 kg | 3 EBC | div merken | |
Munchener mout | 1,0 kg | 15 EBC | ||
Munchener type 2 | 0,7 kg | 25 EBC | ||
Cara Amber mout | 1,0 kg | 50 EBC | ||
Cara Munich type 2 | 1,7 kg | 120 EBC | ||
Special B | 300 g | 300 EBC | ||
Blackmout ontbitterd | 50 g | 1250 | ||
Tarwemout | 1,8 Kg | 4 EBC | ||
Witte kandijsuiker | 1,4 Kg | 0 EBC | ||
Hop | ||||
Challenger | 45 g | 75 min | 9,0% | |
Magnum | 20 g | 75 min | 15,3% | |
East Kent Goldings | 63 g | 1 min | 5,1% | |
North Down | 40 g | 1 min | 7,1% | |
Hallertau Perle | 15 g | 1 min | 8,6% | |
Gist: | ||||
Lallemand Kveik Voss ale yeast | 2 x 11g | Korrelgist 2 zakjes à 11g | ||
Maischwater | 35 L | Bij 2,8 L/Kg | ||
Spoelwater | 46L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 50 | 67 | 78 | ||
Tijd [min] | 10 | 90 | 5 |
Opmerkingen van de brouwer
Deze Noorse korrelgist van Lallemand vergist bij een temperatuur van 25 tot 40C. Optimaal: 35-40C !
Het op deze avond gebrouwen bier vergiste bij een gistkasttemp van 25C in 3 dagen uit naar een SG van 1010 !