Quadrupel (hout gelagerd)

Quadrupel voor lagering op hout in de Locht

Datum: september 2020
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Quadrupel

Project: Dionysos blend Quadrupel op hout

Volgens dit recept is door Dionysos brouwers thuis een bier gebrouwen voor lagering op hout. De bieren werden na de nagisting in oktober 2020 samengevoegd en de blend wordt gelagerd op houten vaten in de Brouwerij in de Locht. De  bieren werden zeer goed bevonden door de deelnemende brouwers die een deel van hun inzet gebotteld terug kregen.

Recept gegevens

Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 10%
Begin SG: 1093
Eind SG: 1017
EBC (kleur): 101
IBU (bitterheid): 31

Ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid  Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
Pilsmout 4,6 kg
 3 EBC
CaraMunich type 2 0,4 kg
 120 EBC
Münchener mout 1,0 kg
 15 EBC
Cara -crystal  1,0 kg
 120 EBC  of Cara mout 120 EBC
Special B 58 g
 350 EBC





Challenger (UK) 60 gram 70 min 5,1% Bloemen
Hallertau mittelfruh (D)


 Alternatief voor Challenger 
Hallertau Perle (D)


 Alternatief voor Challenger
Saaz 24 g 5 min 2.3% Bloemen





Donkere kandijsuiker 800 g10 min 35 EBC





Gist: Saf Ale BE-256  1 zk

 Korrelgist 1 zakje/20L
Wyeast #3787 1 smack pack

 alternatief voor BE-256
Opkweek uit Westmalle flesje   maak een giststarter 

 alternatief voor BE-256

Jeneverbes

 12 pitjes 10 min

Ster anijs 4 pitjes   10 min
 gekneusd
Kardemon 2 zaadjes 10 min
 2 zaadjes uit een pit
Kaneel 1 staafje 10 min
 paste niet meer in Excelblad (zie Download)   

Maischwater

 19,8 L

 Bij 2,8 L/Kg
Spoelwater 17L

 Bij gemiddeld koken

Maisch schema

Temperatuur [C]  52   62   72   78        
Tijd [min] 10 50 30 5

Opmerkingen van de brouwer

Je kunt ook een alternatieve hop of gist gebruiken zoals genoemd in de tabel hier boven. Je mag zowel hop pellets als bloemen gebruiken. Zorg wel dat de bitterheid weer ongeveer 31 IBU is. 

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier


Onze sponsoren