Quadrupel (hout gelagerd)
Quadrupel voor lagering op hout in de Locht
Datum: september 2020
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: Quadrupel
Project: Dionysos blend Quadrupel op hout
Volgens dit recept is door Dionysos brouwers thuis een bier gebrouwen voor lagering op hout. De bieren werden na de nagisting in oktober 2020 samengevoegd en de blend wordt gelagerd op houten vaten in de Brouwerij in de Locht. De bieren werden zeer goed bevonden door de deelnemende brouwers die een deel van hun inzet gebotteld terug kregen.
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 10%
Begin SG: 1093
Eind SG: 1017
EBC (kleur): 101
IBU (bitterheid): 31
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 4,6 kg | 3 EBC | ||
CaraMunich type 2 | 0,4 kg | 120 EBC | ||
Münchener mout | 1,0 kg | 15 EBC | ||
Cara -crystal | 1,0 kg | 120 EBC | of Cara mout 120 EBC | |
Special B | 58 g | 350 EBC | ||
Challenger (UK) | 60 gram | 70 min | 5,1% | Bloemen |
Hallertau mittelfruh (D) | Alternatief voor Challenger | |||
Hallertau Perle (D) | Alternatief voor Challenger | |||
Saaz | 24 g | 5 min | 2.3% | Bloemen |
Donkere kandijsuiker | 800 g | 10 min | 35 EBC | |
Gist: Saf Ale BE-256 | 1 zk | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
Wyeast #3787 | 1 smack pack | alternatief voor BE-256 | ||
Opkweek uit Westmalle flesje | maak een giststarter | alternatief voor BE-256 | ||
Jeneverbes | 12 pitjes | 10 min | ||
Ster anijs | 4 pitjes | 10 min | gekneusd | |
Kardemon | 2 zaadjes | 10 min | 2 zaadjes uit een pit | |
Kaneel | 1 staafje | 10 min | paste niet meer in Excelblad (zie Download) | |
Maischwater | 19,8 L | Bij 2,8 L/Kg | ||
Spoelwater | 17L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 52 | 62 | 72 | 78 | |
Tijd [min] | 10 | 50 | 30 | 5 |
Opmerkingen van de brouwer
Je kunt ook een alternatieve hop of gist gebruiken zoals genoemd in de tabel hier boven. Je mag zowel hop pellets als bloemen gebruiken. Zorg wel dat de bitterheid weer ongeveer 31 IBU is.