R.I.S. van Tieske
Russian Imperial Stout van Thijs
Datum: maart 2025
Geplaatst door: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: R.I.S
Extra info
Na de hoofdgisting is de batcht gesplitst in 2 gelijke delen (ieder ruim 5L) in mandflessen
De 1e batch kreeg geen toevoeging. Aan de 2e batch is 10g eiken snippers (chips) van Unibrew toegevoegd gedurende 1 week tijdens de nagisting.
Recept gegevens
Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 9,4%
Begin SG: 1087
Eind SG: 1022
EBC (kleur): ong. 325
IBU (bitterheid): 64
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout | 2,8 kg | 3 EBC | ||
Pale mout | 0,7 kg | 7 EBC | ||
Munichmout | 0,4 kg | 17 EBC | ||
Carafa Special Type 3 | 0,12 kg | 1400 EBC | ||
Geroosterde gerst | 0,16 kg | 1000 EBC | ||
Haver vlokken | 0,2 kg | Van Unibrew: samen met de mout storten | ||
Kandijsuiker donker | 0,1 | |||
Hop | ||||
Challenger | 30 g | 75 min | 8,6% | |
East Kent Goldings | 25 g | 1 min | 7,1% | % niet belangrijk. Alternatief: Saaz hop |
Gist: Mangrove Jack M-42 | 1 zk | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
alternatieve gist: SafAle US-05 | ||||
Maischwater | 11,8 L | Bij 2,5 L/Kg | ||
Spoelwater | 12,3 L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 52 | 67 | 78 | ||
Tijd [min] | 10 | 90 | 5 |
Opmerking Wil:
Als je bitterhop een ander alfazuur % heeft pas dan de hoeveelheid aan zodat de bitterheid gelijk blijft. Het alfazuur % van de aromahop is niet zo belangrijk.
Opmerking tijdens proeven: De invloed van het hout was mooi aanwezig en was goed in balans. Voor een R.I.S mag dit bier nog wat complexer: meer gebrand, meer alc, meer bitterhop.
Zonder hout is het een mooie, aangename zware Stout die eerder doet denken aan een Export Stout dan een R.I.S.