R.I.S. van Tieske

Russian Imperial Stout van Thijs

Datum: maart 2025
Geplaatst door: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: R.I.S

Extra info

Na de hoofdgisting is de batcht gesplitst in 2 gelijke delen (ieder ruim 5L) in mandflessen

De 1e batch kreeg geen toevoeging. Aan de 2e batch is 10g eiken snippers (chips) van Unibrew toegevoegd gedurende 1 week tijdens de nagisting.


Recept gegevens

Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 9,4%
Begin SG: 1087
Eind SG: 1022
EBC (kleur): ong. 325
IBU (bitterheid): 64

Ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid  Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
Pilsmout 2,8 kg
 3 EBC
Pale mout 0,7 kg
 7 EBC
Munichmout 0,4 kg
 17 EBC
Carafa Special Type 3   0,12 kg
 1400 EBC  
Geroosterde gerst  0,16 kg
 1000 EBC 
Haver vlokken 0,2 kg

Van Unibrew: samen met de mout storten   
Kandijsuiker donker 0,1


 Hop



 Challenger 30 g 75 min 8,6%
 East Kent Goldings 25 g 1 min 7,1% % niet belangrijk. Alternatief: Saaz hop















 Gist: Mangrove Jack M-42   1 zk

 Korrelgist 1 zakje/20L




 alternatieve gist: SafAle US-05

  


 Maischwater

 11,8 L

 Bij 2,5 L/Kg
 Spoelwater 12,3 L

 Bij gemiddeld koken


Maisch schema

 Temperatuur [C]   52   67      78        
 Tijd [min] 10 90       5

Opmerking Wil:

Als je bitterhop een ander alfazuur % heeft pas dan de hoeveelheid aan zodat de bitterheid gelijk blijft. Het alfazuur % van de aromahop is niet zo belangrijk.

Opmerking tijdens proeven: De invloed van het hout was mooi aanwezig en was goed in balans. Voor een R.I.S mag dit bier nog wat complexer: meer gebrand, meer alc, meer bitterhop.

Zonder hout is het een mooie, aangename zware Stout die eerder doet denken aan een Export Stout dan een R.I.S.

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier

Onze sponsoren