Rochefort 10
Rochefort 10
Datum: september 2018
Van: Theo en Wil
Klasse: D
Bier stijl: Quadrupel
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 10%
Begin SG: 1106
Eind SG: 1024
EBC (kleur): 46
IBU (bitterheid): 24
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Extra pale premium | 6,5 kg | 2,5 EBC | ||
Carahell | 1,4 kg | 25 EBC | ||
Black mout ontbitterd | 30 g | 1200 EBC | ||
Hallertau Perle (D) | 36 g | 75 min | 5,7% | Bloemen |
East Kent Goldings | 34 g | 15 min | 4,6% | Bloemen |
Saaz | 30 g | 1 min | 2.3% | Bloemen |
Rietsuiker | 300g | 1 min | 6 EBC | |
Donkere kandijsuiker | 600 g | 1 min | 35 EBC | |
Gist: M31 Mangrove Jack's | 1 zk | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
Koriander | 7 g | Gekneusd | ||
Kardemon | 2 zaadjes | 10 min | 2 zaadjes uit een pit gekneusd | |
10 min | ||||
Maischwater: 22,2 L | Bij 2,8 L/Kg | |||
Spoelwater: 16 L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 52 | 60 | 63 | 70 | 78 |
Tijd [min] | 15 | 25 | 30 | 15 | 5 |
Opmerkingen van de brouwer
Dit recept is oorspronkelijk van Theo L. maar de verhoudingen zijn bij deze versie door Wil op een aantal punten aangepast om het het meer in overeenstemming te brengen met een Rochefort 10.
Let op: de gist is ietwat diastatisch waardoor de vergisting lang door kan gaan. Wacht met bottelen tot het goed uitgegist is. Je kunt eventueel een bottelgist gebruiken zoals Fermentis F2 of Lallemand CBC 1 omdat hergisting soms slecht op gang komt door het hoge alc. %.
Recept downloaden als Excel blad: Klik hier