Russian Imperial Stout

Russian Imperial Stout

Datum: mei 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: R.I.S

Recept herkomst

Tijdens een voordracht op de Biergroepbijeenkomst van 9 mei 2022 in de Brouwerij in de Locht is het biertype RIS besproken. De invloed van alle benodigde ingrediënten is uitgebreid besproken. Hierna is als demo een recept samengesteld dat overeen komt met de typeomschrijving. Wil je het zelf brouwen dan kun je nog wat spelen met de donkere mouten als je bv een type niet voor handen hebt. 

Recept gegevens

Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 10%
Begin SG: 1092
Eind SG: 1020
EBC (kleur): ong. 250
IBU (bitterheid): 71

Ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid  Kooktijd  Waarde   Bijzonderheden 
Palemout 6,1 kg
 7 EBC
Cara Amber mout 0,8 kg
 60 EBC
Aromamout 0,5 kg
 150 EBC
Chocolade mout 0,2 kg
 800 EBC  
Carafa Special type 3  0,2 kg
 1400 EBC 
Haver vlokken 0,4 kg

Van Unibrew: samen met de mout storten




Uit supermarkt: eerst min. 30 min koken (verstijfselen) 
 Hop



 Northern Brewer (D) 100 g 75 min8,4% Alternatief voor Challenger
 East Kent Goldings 30 g 1 min 5% % niet belangrijk. Alternatief: Saaz hop















 Gist: SafAle S-04  1 zk

 Korrelgist 1 zakje/20L




 alternatieve gist: SafAle US-05

  


 Maischwater

 20,5 L

 Bij 2,5 L/Kg
 Spoelwater 20L

 Bij gemiddeld koken


Maisch schema

 Temperatuur [C]   52   65   72   78        
 Tijd [min] 10 70 20 5

Opmerkingen van de brouwer

Als je bitterhop een ander alfazuur % heeft pas dan de hoeveelheid aan zodat de bitterheid gelijk blijft. Het alfazuur % van de aromahop is niet zo belangrijk.

Recept downloaden als Excel blad:   Klik hier

De Power Point presentatie over de RIS vind je hier  (je moet ingelogd zijn)


Onze sponsoren