Russian Imperial Stout
Russian Imperial Stout
Datum: mei 2022
Van: Wil Peters
Klasse: D
Bier stijl: R.I.S
Recept herkomst
Tijdens een voordracht op de Biergroepbijeenkomst van 9 mei 2022 in de Brouwerij in de Locht is het biertype RIS besproken. De invloed van alle benodigde ingrediënten is uitgebreid besproken. Hierna is als demo een recept samengesteld dat overeen komt met de typeomschrijving. Wil je het zelf brouwen dan kun je nog wat spelen met de donkere mouten als je bv een type niet voor handen hebt.
Recept gegevens
Batchgrootte: 20 liter
Kooktijd: 75 min
Alcohol percentage: 10%
Begin SG: 1092
Eind SG: 1020
EBC (kleur): ong. 250
IBU (bitterheid): 71
Ingrediënten
Ingrediënt | Hoeveelheid | Kooktijd | Waarde | Bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout | 6,1 kg | 7 EBC | ||
Cara Amber mout | 0,8 kg | 60 EBC | ||
Aromamout | 0,5 kg | 150 EBC | ||
Chocolade mout | 0,2 kg | 800 EBC | ||
Carafa Special type 3 | 0,2 kg | 1400 EBC | ||
Haver vlokken | 0,4 kg | Van Unibrew: samen met de mout storten | ||
Uit supermarkt: eerst min. 30 min koken (verstijfselen) | ||||
Hop | ||||
Northern Brewer (D) | 100 g | 75 min | 8,4% | Alternatief voor Challenger |
East Kent Goldings | 30 g | 1 min | 5% | % niet belangrijk. Alternatief: Saaz hop |
Gist: SafAle S-04 | 1 zk | Korrelgist 1 zakje/20L | ||
alternatieve gist: SafAle US-05 | ||||
Maischwater | 20,5 L | Bij 2,5 L/Kg | ||
Spoelwater | 20L | Bij gemiddeld koken |
Maisch schema
Temperatuur [C] | 52 | 65 | 72 | 78 | |
Tijd [min] | 10 | 70 | 20 | 5 |
Opmerkingen van de brouwer
Als je bitterhop een ander alfazuur % heeft pas dan de hoeveelheid aan zodat de bitterheid gelijk blijft. Het alfazuur % van de aromahop is niet zo belangrijk.
Recept downloaden als Excel blad: Klik hier
De Power Point presentatie over de RIS vind je hier (je moet ingelogd zijn)