Gilde Blog

Auteurs

Bierstachelen

Bierstachelen is een typisch Oostenrijkse/Zuid-Duitse traditie. Stel je voor, het is koud, je bent dorstig en wilt opwarmen... Ga je dan van dat koude bier drinken? Nee!

Gelukkig was er ooit een smid die met de oplossing kwam! In het open vuur had hij een pook van ijzer. Deze pook was roodgloeiend en wanneer je deze pook maar lang genoeg in je bier gedompeld hield, warmde het bier op. Zo kon je een heerlijk opgewarmd bier drinken. Later had je dan ook dat meerdere smederijen een Stachel/pook in hun smederij hadden hangen, puur om dat koude bier op te warmen.De niet-gefermenteerde restsuiker in het bier wordt gekarameliseerd door de enorme hitte van de stachel en geeft zo een onvergelijkbaar aroma af. Over het algemeen wordt het bier heerlijk zacht en intens.

Nu is het zo dat het opwarmen van het bier niet het enige is dat gebeurt. Naast het opwarmen lost ook het koolzuur op. Er vormt een mooi schuimkraag met fijne poriën, wat vervolgens resulteert in een volledig nieuwe en fascinerende drinkervaring vanwege het temperatuurverschil tussen bier en schuim.

Bierstachelen is niet voor ieder bier weggelegd. Zoek ten eerste een bier met veel restsuiker, daarnaast is een bier met mooie complexe smaken geschikt, deze veranderen namelijk significant. Het wordt zachter, romig! Gebruik bij voorkeur een smaakvol en krachtig bier als een Bockbier, een Quadrupel of een Stout.

https://www.biertroubadour.nl/

Bierstachelen


Quadrupel op hout
01nov

Quadrupel op hout

Auteur: Wil Peters Laatste update: 28 feb 2021     12 juni 2020      Biercommissie vergadering De coronamaatregelen worden na de Corona...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren