Nieuws

Brouwen voor het ONK2023

De ONK commissie is druk bezig met de voorbereidingen voor het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen dat volgend jaar door Dionysos georganiseerd wordt. Meer informatie over dit evenement is te lezen in dit BLOG

Er is ondertussen ook meer informatie beschikbaar voor de deelnemers en dat zetten we hieronder op een rij:

Keuren van de bieren

Het keuren van de bieren zal worden uitgevoerd door keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde, het BKG. Meer informatie over de manier van keuren, inclusief de actuele biertypen lijst, is te vinden op de website van het BKG. Er kunnen bieren worden ingezonden in 6 verschillende klassen: de standaard klassen A t/m D, de vrije klasse (V) en de kloonklasse (E1).

Het kloonbier van 2023 is: Grand Prestige van Hertog Jan. In de kloonbier klasse (E1) is het doel een bier te brouwen dat het origineel zo goed mogelijk benaderd. De bieren in deze klasse worden gekeurd door de keurmeesters van het BKG.

Grand Prestige Challenge

Daarnaast organiseren we dit jaar iets nieuws: We willen alle amateurbrouwers van Nederland uitdagen zich te laten inspireren door het kroonjuweel uit Arcen: Hertog Jan Grand Prestige. Het doel is om een kwalitatief goed bier te brouwen dat in balans is, mooi presenteert en een heerlijk verwenmoment creëert. ABV dient minimaal 9% te zijn, maar verder is er veel vrijheid en ruimte voor eigen ideeën. Als het bier maar geïnspireerd is op Hertog Jan Grand Prestige. De bieren voor deze speciale Challenge zullen worden gekeurd door meesterbrouwers van Hertog Jan. Inschrijven kan gewoon via onkbrouwen.nl door het selecteren van de speciale E2 klasse.

Flesjes

De bieren mogen worden ingeleverd in 3 soorten flesjes: euro flesjes van 0.3 cl, longneck flesjes van 0.33 cl en vichy flesjes van 0.33 cl.

Inschrijven

De inschrijving voor het ONK gaat via onkbrouwen.nl en start per 1 januari 2023. De inschrijving wordt gesloten per 1 april 2023, maar wacht straks niet te lang want er is een maximum aan het aantal ingezonden bieren (550).

De bieren moeten worden ingezonden tussen 1 april 2023 en 15 april 2023. Meer informatie over de manier van inzenden zal later bekend worden gemaakt. De logistiek rondom het inzenden wordt verzorgd door de Friese amateur bierbrouwvereniging De Koperen Tsjettel.

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met de ONK organisatie via onderstaand email adres.

Email: info@onk2023.nl of onk2023@gildedionysos.nl

Data

Start inschrijving: 1 januari 2023

Inzenden van de bieren: 1 t/m 15 april 2023

Uitslag en prijsuitreiking op bierfestival de Locht: 3 juni 2023

Links

ONK inschrijvingen en uitslagen: https://www.onkbrouwen.nl

Bier Keurmeester Gilde: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl

Gilde Dionysos: https://www.gildedionysos.nl/

Openluchtmuseum de Locht: https://www.delocht.nl/

De Koperen Tsjettel: https://dekoperentsjettel.nl

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren